Bir köpek yavrusu beslerken uygun ve optimal beslenme sağlamak onların büyümesi için önemlidir.
Yavrulara her beslenmede dengeli yemekler verilmelidir.
Dengeli Büyüme Diyetini Yaparken Köpeği Önünüzde Beslemek Önemlidir
Hayati besinler, bir yavrunun büyümesi sırasında doğru miktarda ve doğru miktarda yiyecek seçilerek tutarlı bir şekilde elde edilebilir. Bunlara yatkın olabilecekleri diyetleri ile ele alınabilecek herhangi bir eksiklik veya büyüme anormalliği olma ihtimallerine karşı, ırk(lar)ınız hakkında eğitim almak, bilgi sahibi olmak önemlidir.
Yavruları, maksimum büyüme için değil, optimal büyüme için destekleyen miktarlarda doğru besin türlerini aldıklarından emin olarak beslemeliyiz. Çünkü yavru köpekler besinleri yetişkin köpeklerle aynı şekilde düzenleyemediğinden, fiziksel ve zihinsel olarak düzgün bir şekilde büyümeleri için her gün gıdaları kritik beslenmeyi sağlayan doğru miktarlarda aldıklarından emin olmalıyız.
Kritik Özet: Köpeğinizin ırkı önemlidir ve bir köpeğin yediği besinlerin oluşturduğu yiyecek türleri büyümelerini belirler.
Metabolize Enerji (ME) Kullanımı: Yavruları Nasıl Besleriz?
Yiyeceklerdeki enerji yoğunluğu, bir yavrus köpeğin mama kasesine ne kadarının gireceğini belirler. Bunun nedeni, farklı gıdaların farklı besin değerleri getirmesidir. Temel bir örnek olarak, sığır eti ve tavuk tamamen farklı miktarlarda besin değerleri içeriyor, bu nedenle tavukla aynı miktarda sığır etini veremeyiz. Sığır eti veya tavuk etinin yanında, kase içinde başka neler varsa onlarda o öğündeki beslenme için önemlidir. Başka bir örnek olarak sığır eti kullanalım ve konuyu biraz daha ileri götürelim: Sığır etinin farklı kesimleri farklı beslenme değerleri sağlar, bu da farklı bölümlerin bir yavruya farklı miktarlarda enerji sağladığı anlamına gelir. Etin bazı bölümleri yüksek protein ve az yağlı iken, bazı diğer bölümleri yüksek yağ ve minimum protein içerir. Bir yavru köpeği aynı miktarda iki farklı sığır eti bölümü ile besleyemeyiz çünkü bu bölümler kağıt üzerinde farklı değerlere sahiptir.
Kritik Not: Yavrular büyümek ve enerji gereksinimlerini karşılamak için yemek yiyorlar, bu nedenle diyetlerini formüle etmek için birim başına enerji yöntemi uygulanmalıdır.
Bakım Enerjisi Gereksinimleri (BEG) – Maintenance Energy Requirements (MER)
Yavruları beslemek için en iyi yöntem, sütten kesim sonrası Köpekler ve Kediler için Besin Gereksinimleri kitabındaki (Nutrient Requirements of Dogs and Cats - NRC) önerilerini kullanan kalori besleme yöntemidir. Köpekler için NRC kuralları, minimum gereksinimler (Minimum Requirements - MR) veya yeterli alım (Adequate Intake - AI) olarak adlandırılan bir zemin, kullanmak istediğiniz pencere Önerilen Ödenek (Recommended Allowance - RA) ve tavan olarak Güvenli Üst Limit (Safe Upper Limit - SUL) sağlar. Bu kılavuz ilkeler, köpek yavruları üzerine odaklanmış çalışmaların bulgularına dayanarak oluşturulmuştur. NRC, köpeklerin ve kedilerin beslenme yönlerini ele alan 15 bölüm halinde düzenlenen ve ihtiyaç tabloları ve besin bileşenlerini sağlayan bir rapordur.
Diyetlerinin herhangi bir bölümünü oluşturmadan önce yavrunuzun ne kadar enerjiye ihtiyacı duyduğunu bilmeniz gerekir.
Sütten Kesmeden Sonra Büyüme İçin Bakım Enerji Gereksinimleri (MER)
Sütten kesildikten sonra büyüme aşaması için MER, tipik bir yetişkin köpeğin (Metabolik Enerji) ME'sinden 1.2 ila 3 kat daha fazladır. Bunun nedeni, bir yavrunun enerji ihtiyacının son derece yüksek olmasıdır. Bakım enerjisi gereksinimleri (MER), mevcut yaşam aşamaları ve aktivite seviyeleri ile sağlıklı bir kiloyu korumak için almaları gereken kCal sayısıdır.
Büyüme Hakkında Kritik Not: Kaloriler vücut ağırlığının doğrusal bir fonksiyonu değildir. Yani değişkenler bir yavru için MER'e etki eder. Bu yüzden bir yavru köpeğin besin ihtiyacını vücut ağırlığına (Body weight - BW) göre hesaplamıyoruz. Vücut ağırlığı, MER'lerini hesaplamanın bileşenlerinden biri olarak kullanılır ve bireysel MER, ME başına besin gereksinimlerini belirlemek için kullanılır.
Yetişkinler için olan hesaplamalar ve çizelgeler, büyüyen bir yavru köpeğin enerji gereksinimlerini veya besin ihtiyaçlarını hesaplamak için kullanılmamalıdır!
Yavru İçin Çiğ Diyet Oluşturmak
Yavruların tükettiği diyetten doğru miktarda besin alması için, bu diyetin her bir besin maddesinin uygun konsantrasyonlarını içermesi gerekir.
Yavru köpekleri çiğ beslerken, yavru için doğru yiyecekler gıda kompozit veritabanları kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bahsi geçen veritabanları için link aşağıdadır.
https://www.socalrawfeddogs.com/nutrition-tools-for-raw-feeding-dogs/
% 87-93 yağsız etler uygun seçimdir, bu rakam da yuvarlacak olursa % 90 bir yavru köpek için idealdir. Ulusal Araştırma Konseyi (NRC) tarafından oluşturulan yavrular için Besin Gereksinimleri, 4 ile 14 haftalık yavrulara 1000 kCals başına 56.3 gram protein verilmesi önerilir. Yavru büyüdükçe bu sayı azalır, ancak en düşük Tavsiye Edilen Günlük İhtiyaç (Recommended Daily Allowance - RDA) yavru köpeklerde 1000 kCals başına 43,8 gram protein içermesidir.
Bahsedildiği üzere, yavru köpeklerin yetişkin köpeklerden daha yüksek enerji ihtiyaçları ve besin gereksinimleri vardır, bu nedenle yavru köpekler için sadece uygun miktarda protein, yağ, vitamin ve mineral ile elde edilebilecek bir dizi yararlı besin sağlanmalıdır. Her et ve organ türü ve bölümü aynı değeri sunmaz ve yavru bir köpeğin en iyi şekilde büyümek için gereken her şey sadece et / kemik / organlarda bulunamaz. Özellikle, bir yavrunun kalsiyum ihtiyacı yetişkin bir köpeğin kalsiyum ihtiyacından çok daha yüksektir, bu nedenle yavrunun ırkı ve yaşı için doğru miktarda kalsiyumun sağlanması önemlidir. D3 vitamini gibi diğer besinler kalsiyum ve fosfor emilimini etkiler, bu nedenle her şeyin doğru miktarlarına dikkat edilmelidir.
Oranlı Besleme Yavruları Beslemenin Doğru Yolu Değil
Yavruların Çiğ beslemesi karmaşıktır. Zaman ve planlama gerektirir. Birçok yavru köpek diyetini denetledikten ve çeşitli besin maddelerinin eksikliklerini ve yüksek seviyelerini gördükten ve eşlik eden hayvan beslenme sınıflarında gerekli çalışmaları analiz edip bir parçası olarak vaka çalışmalarını inceledikten sonra, yavru köpekler için oran besleme önerilmemektedir. İhtiyaçlarını sadece tahminlerle karşılaşamazsınız. Kalori beslemede size yardımcı olabilecek birçok harika araç ve beslenme kitabı var.
Yavru köpeğinizi çiğ diyetle beslerken, bunun meydana gelmesine yardımcı olmak için önemli bir entegrasyon unsuru vardır. Öncelikle yavru köpeğinizin en uygun beslenmeye sahip olduğundan emin olmak ve ikinci olarak atalarının diyetini bir dereceye kadar taklit etmek istiyorsunuz.
Yavru Köpeğin Yemesi Gereken Tüm Gıdalar (Eğer vücudunda negatif bir etki yaratmıyorsa)
Kas Eti
Kemikler
Organlar
Balık
Yumuşakcalar
Deniz Sebzeleri
Bazı Toprak Sebzeleri
Diğer Uygun Doğal Türetilmiş Takviyeler
Ham Gerçekler: Köpeğinizin onlardan faydalanması için bazı yiyecekler biyolojik olarak kullanılabilir hale getirilmelidir. Yavru köpeğinize vermenin en iyi yolunu görmek için beslemeyi düşündüğünüz her yiyecek hakkında ödevinizi yapın.
Çok fazla veya çok az şey başka bir besin seviyesini olumsuz etkileyebilir. DENGE ANAHTARDIR!
Sütten Kesim Sonrası Yavru Köpekler için 2006 NRC Besin Gereksinimleri
Kritik Not: Yavruları Mevcut Ağırlıklarına Göre Besleyin
Kritik Not: Büyük ve dev ırk yavrularının diğer boyuttaki ırk yavrularından farklı iskelet büyümesine sahip oldukları bilinmelidir.
Yavru köpeğiniz için başlangıçta yemek planları oluştururken profesyonel bir çiğ diyet formülü ile çalışmak en iyisidir. Bu, uygun şekilde dengelenmiş bir planı sizin öğrenmeniz için iyi bir yoldur.
Ortalama Bir Çiğ Besleyici Denge için Nasıl Çalışabilir?
Sadece proteinler, yağlar ve karbonhidratlar enerji sağlar; vitaminler, mineraller ve su enerji sağlamaz. Yağlar, vitaminler ve mineraller için öneriler 4 haftalık ve daha büyük yavru köpekler için geçerliyken, NRC tarafından önerilen protein alımındaki değişikliklerin yavrunun yaşına göre değiştiğine dikkat edin. Bahsedilen gıdaları besleyerek ve veritabanlarında seçtiğiniz gıda değerlerini kontrol ederek bunların bir araya gelmesini sağlamak için yol gösterici olarak size sağlanan beslenme araçlarını kullanabilirsiniz. Su enerji sağlamasa da, su yaşam ve yavrularınızın iç sistemlerinin en iyi işlevselliği için hayati önem taşır. Uygun miktarda su aldıklarından emin olmak için yavrularınıza her öğünde ve gün boyunca taze su verin.
Temel Bağırsak Desteği Önerileri
Probiyotikler: Bir yavru köpeğin annesinden aldığı bağışık, yavru anne sütünden kesilmesi ve daha fazla çevresel faktöre maruz kalmasıyla azalmaya başlar. Yavru köpek yaklaşık on iki haftalık olduktan sonra, annesinden aldığı antikorlarının çoğu yok olmuştur ve bağışıklık sistemi desteği, yani bağırsak desteği sağlamak önemlidir. Probiyotiklerin, mukozal bağışıklığı uyardığını gözlemlenmiştir. Probiyotiklerle beslenen köpek yavruları, artmış bağışıklık tepkisinin göstergesi olan nötrofillerin daha yüksek fagositik aktivite gösterdiği gözlemlenmektedir.
Köpekler için faydalı olan belirli bakteri türleri vardır. Örneğin; Bifidobacterium animalis lactis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri. Listeside bunları içeren yüksek kaliteli ürünleri arayın. CFU'ların sayısı bir probiyotiğin yararlarında rol oynar, ancak gerçekten bağırsakları etkileyen / destekleyen belirli zorlamalarla ilgilidir. Yavru köpek beslenmesinde bir prebiyotik içeren bir probiyotik seçmek önemlidir, çünkü yavrular yetişkinlerle aynı mikrobiyotaya sahip değildir ve prebiyotik sağlamak sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasının oluşturulmasına ve korunmasına yardımcı olur.
Fermente Keçi Sütü: Yavru köpeğinize fermente keçi sütü vermek sindirime yardımcı olur ve probiyotik görevi görür. Bazı köpek sahipleri sade keçi sütü (Fermente edilmemiş) vermeyi sever, ancak yavrularınızda parazit ve/veya mantar var ise, çiğ süt bunları besleyebileceği için onlara sade süt vermeyin. Fermente sütte (kefir) kalın. Fermantasyon, çiğ sütün yapısını değiştirir. Kefir şekeri besler ve sütteki laktozu yer.
Slippery Elm (Kaygan Karaağaç): Kaygan Karaağaç, bitkisel tıpta kullanılan bir Karaağaç ağacı türüdür. Müsilaj olarak bilinen yüksek çözünebilir bir liftir. Kaygan Karaağaç'ın gastrointestinal sağlık için besleyici destek sağladığı bilinmektedir.
Fermente Sebzeler: Yavruların diyet dengesi için sebzeye ihtiyacı yoktur, ancak doğru bir şekilde hazırlanarak yavru beslendiğinde; mayalama, sebzelerin sunduğu faydalar köpek yavrusu vücudunun kullanımı için daha biyoyararlı hale gelmesine izin verir. Çözünür lif (prebiyotik) olan ve karotenoidler ve / veya antioksidanlar açısından zengin olan fermente bir gıda seçimi tavsiye edilir.
Lif, diğer besinlerin enerjisini değiştirebilir, ancak bir köpeğin diyetine lifli besin eklemek önemlidir.
Daha Dengeli Beslenme Sunmak Adına Yavrunuzu Beslemek İçin Önerilen Gıdalar
Yavrunuzu pişmiş somon, çiğ sardalya veya uskumru gibi yağlı balıklarla besleyin. Yağlı balık Omega 3'leri artırmaya yardımcı olur. Somon ayrıca mükemmel bir D3 vitamini kaynağıdır.
D3 vitamininin işlevleri vücutta normal kalsiyum ve fosfor dengesi ile karmaşık bir şekilde ilişkilidir. Bağırsak bölgesinde D vitamini, diyet kalsiyum ve fosforun etkili emilimi için gerekli olan kalsiyum bağlayıcı proteinin sentezini uyarır. D vitamini, kemikten kalsiyumu harekete geçirmek ve böbreklerdeki fosfat reabsorpsiyonunda bir artışa neden olmak için Paratiroid Hormon (PHT) ile hareket ederek normal kemik büyümesini ve kalsifikasyonunu (kireçlenme, kemi sertleşmesi) etkiler.
Çinko, yavru köpeğinizin diyetinin önemli bir parçasıdır. Kırmızı et büyük bir çinko kaynağıdır. Yavrunuza çinko için istiridye de verebilirsiniz. Bazı köpek sahipleri fermente çiğ (tuzsuz) kabak çekirdeğini çinko takviyesi seçeneği olarak severler/tercih ederler. Bu, fitatların varlığı nedeniyle köpeklere çinko sağlamanın en ideal yolu değildir. Çinkonun bitkilerden biyoyararlanımı hayvansal ürünlerden daha düşüktür. Çinko, hücresel metabolizma ve bağışıklık fonksiyonunun çeşitli yönlerinde rol oynar.
Tiroid bezi hormonlarının sentezi için iyot gereklidir. Balık ve deniz yosunu, hayati eser mineralleri vücutlarına almak için yavrularınızın yemeklerinde kullanabileceğiniz iyot gıda kaynaklarıdır. Kelp ile ilgili: Bir deniz sebzesidir ve amino asitlerin yanı sıra çok sayıda mineral ve eser mineral içerir. Kelp iyot bakımından zengindir, bu nedenle glandüler sisteme, özellikle hipofiz, adrenal ve tiroid bezlerine destek sağlar. Sertifikalı kelp metabolizma desteği için harika bir besin kaynağıdır. Sertifikalı organik yosunların ağır metaller veya diğer kirletici maddeleri içermesine izin verilmez, bu nedenle sertifikalı organik bir kelp kullandığınızdan emin olun.
E vitamini çiğ bir diyette düşük miktarda olabilen önemli bir vitamindir. E vitamini, diyet tarafından sağlanan gerekli bir besindir ve aynı zamanda bir antioksidandır. Dört tokoferol ve dört tokotrienol içeren sekiz adet yağda çözünen bileşikten oluşan bir gruptur. Alfa-tokoferol, bu bileşiklerin biyolojik olarak en aktif olanıdır. Buğday tohumu yağı, aspir yağı ve ayçiçek yağında yüksek miktarda Alfa-tokoferol bulunur. Bu yiyeceklerle beslenebilir veya yüksek dereceli, glüten, buğday ve süt içermeyen bir kompleks ile karşılanabilir.
Kaynak: https://www.socalrawfeddogs.com/raw-feeding-puppies/
Çeviren: Mertcan Bahar