info@canecorsoturkey.org

Damızlık Köpek Beslenmesi - Gebeliğin İlk Dört Haftası

Damızlık Köpek Beslenmesi - Gebeliğin İlk Dört Haftası

Bu, hamilelik ve emzirme için damızlık köpeklerin beslenmesi hakkındaki makale dizisinin ikinci bölümüdür.

İlk Haftalar

Hamileliğin ilk dört haftasında damızlık köpeklerinizi beslerken, bu süre zarfında dişinizin yiyeceklerini artırmazsınız. Çiftleşme öncesi beslenme için diyet iyileştirmeleri hakkındaki ilk makalede anlatıldığı gibi dengeli bir diyet sağladığınızdan emin olmak istiyorsunuz; ancak kilo almadığı sürece beşinci haftaya kadar yiyecek tedarikinde herhangi bir artış yapmanız gerekmez.

Günde iki kez beslenmiyorsanız, o zaman günde bir kez beslenmeden günde iki kez beslemeye yükselme zamanıdır. Daha fazla beslemeyeceksiniz; daha sık yemeye alışması için günlük yemeğini ikiye bölebilirsiniz. Diyette iyileştirmeleri genellikle çiftleşmeye hazırlık aşamasında yapacağınız, bu hazırlıklar çiftleşme öncesi dönemde halledilmelidir.

Kritik İpucu: Eğer dişiniz zayıfsa, kilosunu sağlıklı ama hızlı bir şekilde normal bir kilosuna getirmeniz önemlidir. Vücuduyla birlikte belki de on altı ve daha fazla yaşamı yaşatacak ve bunu yapmak için dişinizin uygun bir kiloda olması gerekiyor.

Kaç Kalori Almalı?

Günlük bakım enerjisi gereksinimleri (MER) için kaç kalori gerektiğini belirlemek, dişinin verilerine (kilo, yaş, boyutlar vb.) ve yaşam tarzına bağlıdır. Bir köpeğin ırkı, ağırlığı ve aktivite seviyesi, MER ihtiyaçlarını hesaplamak için kullanılan enerji faktörü (EF) sayısını belirlemek için kullanılır. Bu, ırkınızı tanımak ve daha da önemlisi, bireysel köpeğinizi gerçekten tanımak için önemli bir nedendir.

Besin İhtiyaçları

Bir sonraki adım, bu kalorileri, her bir besinden ne kadarını her gün alması gerektiğini belirlemektir.

Enerji Yoğunluğu ve Besin Yoğunluğu

Enerji ve besin yoğunluğu arasındaki fark: gıdanın enerji yoğunluğu, bir yiyeceğin büyüklüğüne veya ağırlığına göre sahip olduğu kalori miktarıdır; yiyeceklerin besin yoğunluğu ise kaloriyi içeren vitaminler, mineraller, yağlar, proteinler ve karbonhidratlardır. Kalorileri en iyi şekilde kullanmak, dişilerinizin ihtiyaç duyduğu doğru miktarda enerjiyi ve aşırı beslemeye gerek kalmadan ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlar. Dişinize aldığı kalorilerin enerji yoğunluğu, bu haftalar boyunca bakım durumunda onu desteklemek için yeterli olmalıdır.

Çoğunlukla en yaygın olanı, damızlık köpekleri beslerken kalorik beslenme amacıyla daha genel gıdalara ulaşmak en kolaydır, çünkü yaygın gıda maddeleri genellikle laboratuvarda test edilmiş köpek sahiplerinin erişebileceği verilere sahiptir.  Birçok profesyonel formülatör ek besin verilerine erişse de (ördek kafalarını düşünün!), Birçok ücretsiz veri tabanı bunu yapmaz. Bu nedenle yemekleri kendi başınıza planlıyorsanız, basit tutmak en iyisidir.

Artan Protein

Gebelik sırasında, yetişkin dişi köpekler, diğer yetişkinlerden biraz daha yüksek bir oranda hayvan bazlı proteinlere ihtiyaç vardır. Yüksek sindirilebilir proteinlere ulaşmak en iyisidir.

Yağ Gereksinimleri • Esansiyel Yağ Asitleri (EFA'lar) ve Gebelik

Hamilelik, vücutta hızlı bir şekilde meydana gelen değişiklikler ve yavruların ihtiyaçları nedeniyle dişinin Temel Yağ Asidi durumunu (EFA) olumsuz etkiler. Gebeliğin sonraki aşamasında Anneye vücudu ve yavruların beslemesi için yeterli DHA sağlamak kritik önem taşır. Bunun nedeni, gebeliğin dişinin kendi vücudunda depoladığından yüksek bir talebe sahip olmasıdır. Dişinizi yoğun enerjili ve yüksek değerli besinlerle beslediğinizden emin olarak, henüz yiyeceklerini arttırmak zorunda kalmadan ihtiyacı olan en iyi kalori türünü yemesini sağlamalısınız.

Yağlar, birim ağırlık başına protein ve karbonhidratlardan iki kat daha fazla metabolik enerji sağlar. Dişinizi protein yüzdesinden daha yüksek bir yağ yüzdesi ve daha düşük karbonhidrat yüzdesiyle beslemek, hamilelik ve emzirme döneminde gerekli plazma glikoz seviyelerine ayak uydurmak için yeterli miktarda glikojenik amino asit sağladığı bulunmuştur. Bununla birlikte, hamile köpeklerin optimal üreme performansı ve yavruların hayatta kalması için diyetinde karbonhidratlara ihtiyaç duyduğu da kanıtlanmıştır.

Yağ Asitleri Hakkında Kritik Bilgi:

Yağ Asitleri, hamilelik / doğum / emzirme gibi vücudun stres altında olduğu zamanlarında köpekler tarafından kullanılan ana enerji kaynağıdır.

Fetal dokular (fetüs, rahimdeki yavru), plasenta yoluyla anneden yağ asitleri ile ve doğumdan sonra anne sütü ile beslenir.

Karbonhidratlar • Glikoz Gereksinimi

Hamile köpekler için glikoz gereksinimi, dişinin günlük kalorileri ihtiyacının karbonhidratlarla biraz daha yüksek bir yüzdede beslenmesi ihtiyacını da beraberinde getirir. Bu, karbonhidratların aşırı yüklenmesi anlamına gelmez, eldeki dişi için uygun bir artış anlamına gelir. Üreme öncesi aşamada karbonhidrat alımını arttırmaya gerek yoktu, ancak gebelik sırasında var. Dişilerde karbonhidratsız beslenmede glikoz deviniminin %20 ila %30 daha düşük olduğu incelendi ve bulundu. Ayrıca, Karbonhidratlarla beslenen dişilere kıyasla vücut kütlesi glikozunda (%20) dikkate değer bir düşüş vardı. Doğru karbonhidrat türünü seçmek ve doğru şekilde hazırlamak önemlidir. Ayrıca, kolay bir karbonhidrat yükü olarak gereksiz nişastalarla aşırı derecede beslememek de önemlidir.

Antioksidanlar

Gebe dişiler, artan oksijen tüketimi ve değişen metabolizma nedeniyle artan oksidatif stres yaşarlar. E vitamini ve A vitamini gibi antioksidan gıdaların artırılması önerilir. Çiğ diyetler genellikle A vitamini bakımından nispeten yüksek olduğundan, A vitamini artırma ihtiyacı olmayabilir, ancak bu dişinizin özel ihtiyaçlarına göre belirlenir.

  • Diyet antioksidanlarının (örneğin, E vitamini) karotenoidlerin kullanımı ve emilimi üzerinde önemli bir etkisi olduğu görülmektedir. Antioksidanların etkili emilime doğrudan katkıda bulunup bulunmadığı veya hem karoten hem de A vitamini oksidatif bozulmadan koruyup korudukları tam olarak bilinmemektedir.
  • A ve E vitamileri birlikte artmış antioksidan yeteneklere sahip olurlar, bazı kanser türlerine karşı korur ve daha sağlıklı bir bağırsağı sistemi olmasını destekler.
  • A ve E vitamini, obeziteyi, metabolik sendromları, inflamasyonu önlemek ve bağışıklık sistemi ve beyin sağlığını desteklemek için sinerjik olarak çalışır.

E vitaminini arttırmanın ve kaynağın biyoyararlanımını sağlamanın en iyi yolu, doğal, gıda sınıfı bir E vitamini kaynağı ile yapılabilir. Solgar, glütensiz, buğday, süt ürünleri, maya, şeker ve sodyum içermeyen doğal, GDO'suz, yumuşak bir jelkap yaptı. Ayrıca yapay tatlar, tatlandırıcılar, koruyucular ve renklendiriciler de içermiyor.

Komple + Dengeli Besleme

Dişinizin vücudunun ihtiyaç duyduğu yeterli besinleri sağlamak için tam ve dengeli bir diyet ile beslemek önemlidir. “Tam” beslemek için, köpeklere gereken her bir besini doldurursunuz. “Dengelemek” için, her bir besini en uygun miktarlarda sağlarsınız. Küçük, büyük ve dev ırk köpeklerin hepsinin farklı ihtiyaçları olacağını belirtmek gerekir.

Sonuç

Hamileliğin ilk dört haftasında çiftleşme öncesinde yaptığınız diyet iyileştirmelerine devam edersiniz. Artık kalori yöntemiyle köpeğinizi beslemelisiniz ve köpeğinizin en iyi şekilde ihtiyaç duyduğu besin seviyelerine dikkat etmelisiniz.

Kaynaklar

1.Applied Veterinary Clinical Nutrition, 2012 Edition by Andrea J. Fascetti and Sean J. Delaney

2.Canine and Feline Nutrition, A Resource for Companion Animal Professionals Third Edition 2001

3.Nutrient Requirements of Dogs and Cats, Animal Nutrition Series by the National Research Council (NRC) 2006

4.Vitamin and Mineral Interactions: The Complex Relationship of Essential Nutrients, by D. Minich

5.Balanced Diet Formulation for Adult Dogs, by Amy Granillo 2017

6.University of Illinois. Department of Animal Sciences, Reproduction Lecture by Dr. Kelly S. Swanson 2019

7.Canine Reproduction and Whelping: A Dog Breeder’s Guide by Myra Savant-Harris 2006

Kaynak: https://www.socalrawfeddogs.com/2019/05/21/raw-feeding-during-the-first-four-weeks-of-gestation/

Çeviren: Mertcan Bahar

Search