info@canecorsoturkey.org

Çiftleşme Öncesi Dişi Köpeklerde Beslenme

Çiftleşme Öncesi Dişi Köpeklerde Beslenme

Dişinizi çiftleştirmeden 30 gün önce hamilelik için hazırlamanız önemlidir. Herhangi bir değişikliğin ona zarar vermemesini sağlamak için diyetinde gerekli olabilecek herhangi bir iyileştirme yapabilirsiniz. Köpeğinizin aşırı kilolu olması durumunda, daha düşük kalorili diyet ve artan fiziksel aktivite ile çiftleşme için kilosunu azaltmak ideal olacaktır. Eğer dişiniz zayıfsa, diyetini geliştirebilirsiniz, bunun için de kilosunu ırkı için ideal ağırlığa yükseltmeye dikkat etmelisiniz.

Başarili Bir Çiftleşme Olması İçin Dişinizi Hazırlamanın Kritik İpuçları: İdeal olarak, fiziksel ve iç sistemlerinin üreme zamanında en iyi durumda olmasını sağlayarak dişinizi çiftleşmeye hazırlamanız gerekir. Ek olarak, genetik sağlık testi için DNA testi yapılmalıdır (Ülkemizde malesef yok!), böylece dişinizin genetik olarak üremeye uygun olduğundan emin olabilirsiniz.

Çiftleşme Öncesi Verilebilecek Gıda Çeşitleri ve Program Değişiklikleri

İlk adım, dişinizin her gün kaç kaloriye ihtiyacı olduğunu belirlemek ve bu kalori miktarını içeren bir diyet planı oluşturmaya başlamaktır.

İkinci adım ise, ihtiyaç duyduğu tüm günlük besinleri sağlayan doğru besinlerle beslemektir.

Dişinizin beslendiği miktarı aşırı derecede artırmanıza gerek kalmadan, bu yiyeceklerdeki beslenmeyi en iyi şekilde kullanabilmesi için yoğun besin gıdaları seçin. Şu anda yiyecek miktarında artış yapmanız gerekmiyor; yiyeceklerde iyileştirmeler yapmalısınız. Yiyecek miktarı daha sonra gebelik döneminde (gebeliğin 5. haftası) arttırılacak. Dişi zayıf ise, onu daha sağlıklı bir kiloya getirmek için beslendiği miktarda bir artış yapmanız gerekir.

Eğer günde iki kez beslemiyorsanız, şimdi öğünleri günde tek seferden ikiye çıkarmanın zamanı geldi. Bu, gıda miktarını iki katına çıkarmak anlamına gelmez; Bu, toplam günlük beslenmesini iki öğüne böldüğünüz anlamına gelir. Çiftleşme öncesinde öncelikle hayvan bazlı proteinler ve yağlar vermelisiniz. Yağsız etlerle beslemek isteyeceksiniz, ancak günlük kalorilerin genel katkısı, düşük ila orta karbonhidrat yüzdesi olan protein yüzdesinden, daha yüksek bir yağ yüzdesi olmalıdır.

Kritik İpucu: Çiftleşme öncesi ile ilgili olmasa da, hamile köpeklerin optimal üreme performansı için ve yavruların hayatta kalabilmesi için diyette karbonhidratlara ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. Hamile köpekler için glikoz gereksinimi buna etki eder ve bu serinin ikinci ve üçüncü bölümlerinde daha ayrıntılı olarak anlatılacaktır.

Unutmayın, çiftleşmeden 30 gün önce, bu şekilde beslemiyorsanız, dişinizin diyetinde bu iyileştirmeleri yapmanın tam zamandır. Protein, Yağlar ve Karbonhidratlara Makrobesinler denir. Köpeğinizin beslenme rejiminde Kalsiyum, Çinko, Kolin ve ayrıca önemli omega-3 yağları içeren önemli Mikro Besinler sunduğunuzdan emin olmanız gerekir: EPA ve DHA gibi.

Kritik İpucu: Dişinizi çiftleşme için hazırlarken, sindirimi yüksek gıdalarla normal yetişkin beslenme miktarından biraz daha fazla protein sağlayın. Tekrar etmek gerekirse, bu bir miktar artışı değil, gıda türünde bir değişikliktir.

Omega-6: Omega-3 Dengesi

Zaten omega-6 ve omega-3'ün optimal dengesi ile beslemiyorsanız, şimdi yapmalısınız. İkisi arasındaki ilişki genellikle yanlış anlaşılıyor ve omega-6 birçok köpek sahibi tarafından “kötü tür omega” olarak görülüyor, ancak durum böyle değil. Her iki omega türü de gereklidir.

Cummings Veteriner Fakültesi'nde yönetim kurulu sertifikalı bir veteriner beslenme uzmanı olan Dr. Cailin R. Heinze, “Yağ asitleri ve iltihaplanma arasındaki bağlantının nedeni, vücudun bu yağ asitlerini (hem omega-3 hem de omega-6), yaralanma ve enfeksiyona cevabı ile ilgili bileşikler yapmak için kullanmasıdır. Omega-6'lar genellikle iltihabı “karıştıran” bileşikler yapmak için kullanılırken, omega-3'ler amacına ulaştığında çözülmesine yardımcı olan bileşiklerle daha fazla ilişkilidir. Omega-3'lerin sıklıkla anti-inflamatuar olduğu düşünülürken, omega-6'ların iltihaplanmayı teşvik ettiği olarak duymuş olmanızın nedeni budur.” şeklinde yazmıştır.

Kritik İpucu: Omega-6: Omega-3 oranını 5: 1'in altında tutmak en iyisidir. Bilinen sorunları olmayan sağlıklı bir dişinin çiftleşme öncesi dönemi için 4: 1 ila 2: 1 oranında önerilir.

Sonuç

Çiftleşme öncesi dönemde dişi köpeğinizin kaç kalori yemesi gerektiğini, ne tür kaloriler olduğunu öğrendiniz ve öğrendiklerinizi uygulayarak dişinizin diyetinde iyileştirmeler yaptınız. Çiftleşme öncesi dönemde anahtar, dişinizi en iyi şekilde gelişmesi için neye ihtiyaç duyduğuna dair doğru dengeyle beslemektir.

Kaynakça

1- Nutrient Requirements of Dogs and Cats, Animal Nutrition Series by the National Research Council (NRC), 2006

2- Applied Veterinary Clinical Nutrition, 2012 Edition by Andrea J. Fascetti and Sean J. Delaney

3- Feeding Breeding Dogs Series by Amy Granillo, 2018

4- Influence of a Low Carbohydrate Diet on Performance of Pregnant and Lactating Dogs., Romsos et al., 1981

5- Canine and Feline Nutrition A Resource for Companion Animal Professionals, Third Edition by Case, Daristotle, Hayek, Raasch, 2001

Orjinal Hali: https://www.socalrawfeddogs.com/2018/03/09/raw-feeding-prior-to-breeding/

Çeviren: Mertcan Bahar

Search