info@canecorsoturkey.org

Egzersizden Ne Kadar Önce Ya Da Sonra Köpeğinizi Beslemelisiniz?

Egzersizden Ne Kadar Önce Ya Da Sonra Köpeğinizi Beslemelisiniz?

Egzersiz, tüm köpekler, özellikle yüksek enerjili ırklar için çok önemlidir. Yeterli egzersiz yapmamak, sıkıntı yaratma, yıkıcı davranış veya kaçma gibi davranış sorunlarına neden olabilir. Egzersiz, köpeğinizi sağlıklı tutmak için de önemlidir.

Egzersiz Öncesi Veya Sonrasi Köpeğinizi Besleme

Birçok köpek sahibinin ortak sorusu, köpeğimi yemeden önce veya sonra ne kadar süre sonra yürüyüşe çıkarmam gerekir?

Genel bir kural olarak, yürüdükten veya egzersiz yaptırdıktan sonra köpeğinizi beslemek için en az 60 dakika bekleyin. Alternatif olarak, köpeğinizi besledikten sonra yürütüyor veya egzersiz yaptırıyorsanız, döndükten sonra en az 1 saat, tercihen 2 saat bekleyin.

Bunun nedeni, egzersizden önce veya sonra çok erken yiyen köpeklerin mide dönmesi veya şişkinlik yaşayabilmeleridir.  Şişkinlik, bir köpeğin midesinin balon gibi havaya uçmuş gazlarla dolmasına neden olan sindirim sorunudur.

Alternatif olarak, Gastrik Dilatasyon-Volvulus (GDV) olarak da adlandırılan mide dönmesi olarak bilinen bir problem geliştirebilirler. Bu, midenin üst ve alt uçlarının büküldüğü yerdir. Bu, gazları yakalayabilir ve dolaşımı kesebilir.

Bu sorunların her ikisi de son derece ağrılıdır ve veteriner müdahalesi olmadan genellikle ölümcüldür. Bu sorunların büyük ırk köpeklerde, özellikle derin göğüslü vücut tipi ırklarda ortaya çıkması daha olasıdır, ancak herhangi bir köpek ırkında da ortaya çıkabilir.

Yemekten Ne Kadar Süre Sonra Köpeklerde Şişlik Oluşabilir?

Gastrik Dilatasyon Volvulus (Mide Dönmesi) veya şişkinlik genellikle köpek beslendikten bir ila iki saat sonrasında ortaya çıkar. Bu, özellikle köpeğinizin yiyeceklerini çiğnemeden yuttuğu veya büyük miktarda su içtiği durumlarda mümkündür.

Risk faktörlerini en aza indirmeye yönelik ipuçları şunlardır:

  1. Köpeğinize büyük bir öğün yerine iki küçük öğün verin.
  2. Aynı anda büyük miktarda su içmelerini önlemek için her zaman temiz suya erişebildiklerinden emin olun.
  3. Köpeğinizin yiyeceklerini soluksuz yemesine izin vermemeye çalışın. Köpeğiniz yiyeceklerini büyük parçalarda çiğnemeden yiyorsa, yavaşlatmak için yavaş besleme kabı kullanın.
  4. Yürümeden ve egzersizden önce veya sonra köpeğinizi beslemek için uygun bir süre bekleyin. Onlara iyileşme ve rahatlama şansı verin.

Köpeklerde Şişkinlik Belirtileri

Bunlar, köpeğinizin şişkinlik, mide dönmesi gibi durumlardan muzdarip olup olmadığını fark edebileceğiniz yaygın belirti ve semptomlardan bazılarıdır. Eğer herhangi bir şüpheniz varsa, köpeğinizi acilen veterinere götürün. Bu durum için hızlı bir çözüm yolu yoktur ve ACİL VETERİNER TEDAVİSİ çok önemlidir ve hayat kurtarır. Gecikmeler köpeğinizin yaşamı veya ölümü arasındaki fark anlamına gelebilir.

  • Kusma olmadan öğürme: Köpeğiniz su veya kalın tükürük üretebilir, ancak aslında kusmaz. Bu, mide dönmesinin acil bir işaretidir.
  • Sert veya şişkin karın: Özellikle uzun ağır katları olan köpekler veya aşırı kilolu köpeklerde bunu görmek genellikle zordur. Bu görsel şişkinlik işareti olmasa bile, köpeğinizin acı çektiğinin bir göstergesidir.
  • Huzursuzluk: Köpeğiniz rahvan hareket ediyor, huzursuz ve rahat edemiyorsa, gerçekten sıkıntı altındalar. Bu genellikle dikkat edilmesi gereken ilk ve daha belirgin işaretlerden biridir.
  • Nefes almada zorluk: Köpeğiniz ağır veya hızlı nefes alıyorsa, sıkıntılı olduklarının kesin bir işaretidir.
  • Hızlı kalp atımı: Köpeğinizin sıkıntıda olduğunun başka bir işaretidir.
  • Aşırı tükürük: Köpeğinizin şiddetli mide bulantısı olduğunu ve iyi hissetmediğini gösteren güçlü bir işaret.
  • Ayakta dirsekleri dışa dönük ve boyun uzamış duruş: Bu, köpeğinizin nefes almakta zorlandığının ve akciğerlerinin genişleme kapasitesini artırmaya çalıştıklarının bir göstergesidir.
  • Bayılma: Köpeğiniz bayılırsa, ciddi dertte olduklarının açık bir işaretidir. Bu durum genellikle oldukça uzun bir süre devam ettikten sonra ortaya çıkar. Bu noktada, köpeğinizin hayatta kalma şansı her geçen dakika zayıflamaktadır.
  • Belirgin ağrı: Bu koşullar son derece acı vericidir ve köpeğiniz muhtemelen çığlık atıyor ve bunu belirtiyor.

Bu video şişkinlik çeken bir Alman Çoban göstermektedir.

Özetle;

Köpeğinizi yürüyüşe çıkmadan önce veya sonra çok erken beslemek veya egzersiz yaptırmak onların şişkinlik yaşamasına neden olabilir. Büyük ırk derin göğüslü köpeklerde bunun meydana gelme riski daha fazladır. Ancak, herhangi bir köpeğin de başına gelebilir.

Genel bir kural olarak, yürüdükten veya egzersiz yaptıktan sonra köpeğinizi beslemek için en az 60 dakika bekleyin. Alternatif olarak, köpeğinizi beslemeden önce yürüyüşe çıkarır veya egzersiz yaptırırsanız, döndükten sonra en az 1 saat, tercihen 2 saat bekleyin.

 

Kaynak: http://barkercise.com/before-after-feeding-walk-dog/

Çeviren: Mertcan Bahar

Search