info@canecorsoturkey.org

D Vitamini ve Köpekler: D Vitamini Ve Yiyecek Kaynağı Önerileri

D Vitamini ve Köpekler: D Vitamini Ve Yiyecek Kaynağı Önerileri

 

 

Çiğ beslenen bir köpeğin diyetinin sıklıkla gözden kaçan ve kritik bir bileşeni olan D vitamini; vücutta kalsiyum ve fosfor metabolizmasını düzenleyen bir grup sterol bileşiğinden oluşur.

D vitamininin iki temel formu vardır:

  • D-2 Vitamini:
    • D2, bileşik ergosterol ultraviyole radyasyona (UV Işınları) maruz kaldığında oluşur. D2 birçok bitkide bulunur ve dönüşüm, sadece yaşayan bitki dokusunda değil, hasat edilmiş veya “yaralı” bitkilerde mümkündür.
    • D2 sadece güneşte kurutulmuş veya ışınlanmış bitki materyalleri yiyen geviş getiren ve ruminant olmayan otçullar için önemlidir. D2 köpekler tarafından D3'ten daha az verimli kullanılır.
  • D-3 Vitamini:
    • D3 köpekler için büyük besinsel öneme sahiptir ve diyette dışarıdan bir kaynak yoluyla elde etmeye bağlıdırlar, çünkü derideki 7-dehidrokolesterolü kolekalsiferole dönüştürme kabiliyetleri sınırlıdır.

 

D Vitamininin İşlevi
D vitamininin fonksiyonları vücutta normal kalsiyum ve fosfor homeostazı ile karmaşık bir şekilde ilişkilidir. Bağırsak bölgesinde D vitamini, kalsiyum ve fosforun etkili emilimi için gerekli olan kalsiyum bağlayıcı proteinin sentezini uyarır. D vitamini, kemikten kalsiyumu harekete geçirmek ve böbreklerdeki fosfatın tekrardan emiliminde bir artışa neden olmak için Paratiroid Hormon (PHT – Kandaki kalsiyum seviyesini kontrol eden hormon) ile hareket ederek normal kemik büyümesini ve kalsifikasyonunu etkiler. Peki bunlar ne anlama gelmektedir? D vitamininin bağırsaklar, kemikler ve böbreklerdeki eylemleri, kemiğin normal mineralizasyonu için gereken seviyeye kadar plazma kalsiyum ve fosforda bir artış oluşturduğu anlamına gelir.

Kritik Özet: D vitamini kalsiyum ve fosfor metabolizmasının düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. D vitamini eksikliği kemik mineralizasyonunu etkileyebilir ve iskelet sorunlarına neden olabilir.

D Vitamini İçin Beslenme Önerileri
D vitamini ve köpeklerle ilgili birçok çalışma 1930'lara kadar dayanır. Yaklaşık 2006 yılına kadar yapılan bir çok yayında, büyüme dönemindeki köpeklerde 1000 kcal için 2.75 mg D vitamini alması gerektiği belirtilmiştir. Bu miktar hamile köpekler ve diğer yetişkin köpekler için de önerilmiştir.

Örneğin, sütten kesilmiş yavruların diyetlerindeki D vitamini gereksinimi üzerine 1991 yılında yapılan bir araştırma, büyüyen köpeklerin saflaştırılmamış ekstrüde diyette kolekalsiferol (D-3 vitamini) takviyesi gerektirmediği hipotezini test etti. “Dört İngiliz Pointer ve iki Alman Çoban köpeği batımındaki yirmi sekiz yavru, cinsiyete ve ağırlığa göre eşit olarak iki gruba ayrıldı. Köpekler 102 haftalık değerlendirme için iç-dış mekan köpek kulübelerinde yetiştirildi. Bir gruba ilave D vitamini içermeyen bir diyet verilirken, diğer gruba kilo başına 60.5 mikrogram kolekalsiferol (D-3 vitamini) eklenmiş aynı diyet verildi. Her iki diyet de yaklaşık% 14 kalsiyum ve % 1.0 fosfor içeriyordu. Vücut ağırlığı, uzunluğu, serum kalsiyum, fosfor ve alkali fosfataz ve idrar hidroksiprolin büyümelerinde yapılan ölçümlerde, iki grup arasında önemli bir fark yoktu. Diyet tedavisi ile nütrisyonel sekonder hiperparatiroidizm (NSH), raşitizm veya diğer iskelet anormallikleri arasında ilişki yoktu. Veriler, raşitizm, NSH veya diğer iskelet hastalıklarının önlenmesi veya iyileştirilmesi amacıyla tipik ticari köpek mamalarına D vitamini eklenmesinin gerekli olmadığı kavramını desteklemektedir.”

Beslenme için düşünce: Bazal D vitamini içeriği gibi hipotezleri test ederken önemli veriler bulunmamakla birlikte diyetteki kalsiyum ve fosfor seviyelerinin ilgili gereksinimlerin çok üzerinde olduğu belirtildi. D vitamini ve bu mineraller etkileşir ve bu nedenle kesin sonuçlar için ek değerlendirmelere ihtiyaç vardır.

D Vitamini Eksikliği
D vitamini eksiklikleri Hipervitaminoz D kadar yaygın değildir ve yetersizlikleri genellikle yeterli miktarda beslenmeyen yetişkinlerde zamanla ortaya çıkar. Bu çok yaygın bir durum değil.

Yavrular için Önemli Not: Bir yavru köpeğin özel D vitamini ihtiyaçlarını karşılamak için her gün tamamen dengeli beslemek çok önemlidir.

Tavsiye Edilen Besin Kaynakları
Köpekler için D-3 vitamini kaynakları nispeten düşüktür, en yüksek miktarlar balıklarda, özellikle morina karaciğerinde bulunur.

Kritik Not: Morina karaciğeri yağı ile takviye yaparken, bir köpek sahibi mama tasındaki her besinin detaylarına çok dikkat etmelidir. Morina karaciğeri yağı D vitamini bakımından yüksektir ve A vitamini bakımından yüksektir. Kabın içinde bu vitaminlerden herhangi birinde zaten yüksek olan maddeler varsa, köpeğiniz ciddi şekilde hastalanabilir. Morina karaciğeri yağı, tüm besin seviyelerini / miktarlarını doğru bir şekilde açıklayabilen çok belirgin ve dikkatle formüle edilmiş bir tarifin dışında kullanılması gereken bir bileşen değildir.

Uskumru, ringa balığı, somon, bütün yumurta, hindi karaciğeri, sığır karaciğeri, kanguru karaciğeri, sığır böbreği, ördek eti ve hindi kalbi gibi gıdalarda orta miktarda D-3 vitamini bulunabilir. Balık karaciğer yağları ve morina karaciğeri yağı, D-3 vitamininin iki konsantre gıda kaynağıdır.

 

Kaynak: https://www.socalrawfeddogs.com/2018/01/25/vitamin-d-dogs/

Çeviren: Mertcan Bahar

Search